Ugrás a tartalomra

Olimpiai szinten úszik Molnár Dóra

2024. június 03. hétfő
A Budafóka versenyzője Canet-en-Roussillonban is bizonyított
Olimpiai szinten úszik Molnár Dóra

Molnár Dóra, a Budafóka SE kiválósága nagy valószínűséggel ott lesz a párizsi olimpián, hiszen megvan már az olimpiai A szintje. Csakhogy ezzel további két magyar úszó, Szabó-Feltóthy Eszter és Burián Katalin is rendelkezik a 200 méteres hátúszásban, és a szabályok értelmében egy nemzetet csak két versenyző képviselhet az ötkarikás játékokon egy adott számban. Dóri edzője, Horváth Tamás kíséretében a hét végén remekelt Canet-en-Roussillonban, a Mare Nostrum versenysorozat első állomásán, 200 háton második lett, és három másodpercet vert legnagyobb magyar vetélytársára, Szabó-Feltóthy Eszterre.

Dóra edzőjét, Horváth Tamást a vasárnapi döntő délelőttjén hívtuk fel a dél-franciaországi városban, és arról érdeklődtünk, hogyan halad tanítványa olimpiai felkészülése.
– Most a gyorsasági állóképesség növelése van soron – mondta a mester. – Nem pihentünk rá erre a viadalra, és a sorozat második, illetve harmadik állomását, Barcelonát, illetve Monacót ki is hagyjuk, mert nem szakíthatjuk meg ilyen hosszú időre a felkészülést, az edzéseket. Egyébként minden a tervek szerint halad, úgy érzem, Dóri visszanyerte azt a formáját, amelynek köszönhetően 2022-ben a felnőtt Európa-bajnokságon, Rómában bronzérmes lett 200 háton, nem beszélve a limai junior vb-n és az otopeni ifjúsági Eb-n véghez vitt éremhalmozásáról.

Dóri szombaton Canet-en-Roussillonban 2:10.07 perces remek idővel lett második a francia Emma Terebo mögött, és jócskán megelőzte a 2:13.81 perces idővel negyedikként célba érő Szabó-Feltóthy Esztert. Ez a 2:10.07 valamivel jobb is a 2:10.18-nál, amivel teljesítette az olimpiai A szintet, és innen már a 2022-ből datálódó 2:09.63-as egyéni csúcs sincs messze, amit két éve a római Eb-n úszott, és ami felnőtt bronzérmet ért.

(Ch. G. A.)